Când ai voie să utilizezi tehnici de înregistrare fără a cere permisiunea persoanei în cauză (Noul Cod Penal)
Codul Penal:
Art. 226 (1) - Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
- a. de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
- b. dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;
- c. dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
- d. dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
Principiul de bază asupra excepţiilor de înlăturare a răspunderii penale este exprimat de o infracţiune. Practic orice activitate întreprinsă de un cetăţean care poate fi interpretată din perspectiva codului penal ca fiind o infracţiune, acesteia putând a i se stabili o răspundere şi o vinovăţie permite automat utilizarea unor tehnici de înregistrare audio cât şi video.
Dacă şeful de birou/departament/companie/instituţie te hărţuieşte, comite fals în acte, fraudează date economice sau dezvoltă o reţea infracţională surprinsă de lege îţi oferă posibilitatea de a-l înregistra. Excepţie sunt cazurile în care spaţiul instituţional este supus onor legi speciale, cele care sunt asociate domeniului de apărare (Penitenciar, SRI, SIE etc.) şi alte sistem de securitate. Pentru mai multe detalii puteţi consulta Codul Penal în vigoare (pentru a descărca în format PDF versiunea oferită de avocatnet.ro click pe sursă).
Comentarii
Trimiteți un comentariu