Numărul de cititori activi în România (INS)

 Studiu INS, metodologie: 4009 de biblioteci de pe teritoriul național (aproximare), chestionar (hârtie și online), auto-înregistrare, februarie 2013.

 Rezultate și discuții:

Conform datelor prezentate de INS în România la nivelul anului 2013 au fost înregistrați 4.0 milioane de cititori activi! În comparație cu 2012 indicatorul a scăzut cu 4%.

În județul Constanța numărul de cititori activi s-a înjumătățit în 2013 în comparație cu anul precedent. La o distanță considerabilă în raport cu trendul descendent se află județele Teleorman, Gorj, Bistrița-Năsăud și Brăila. 
 

O creștere de două cifre procentuale se observă pentru județele Arad și Hunedoara. Botoșani, Timiș și Galați continuă ierarhizarea primelor cinci unități administrative în funcție de numărul de cititori activi.  


În București datele oferite de INS atestă un număr de 0.4 milioane de oameni cu un ușor trend ascendent de 1%  (2013 raportat la 2012).
Sursă date: INS
Calcule și ierarhizare: Scrido.info 


Comentariu Scrido:

Datele oferite în cadrul analizei necesită o prudență rațională, colectarea acestora a fost auto-înregistrată de către instituții de consum cultural care au obiective specifice, de exemplu de a maximiza numărul de cititori dintr-o unitate teritorială. În funcție de acest tip de criterii bibliotecile au posibilitatea de a suplimenta fonduri necesare planurilor de organizare și a celor conexe. Numărul de 4 milioane de cititori activi poate fi interpretat ca fiind unul optimist și pozitiv, în sensul de trasarea unui obiectiv cultural pe teritoriul național.

Vă invit să împrumutați o carte de la cea mai apropiată bibliotecă pentru a ajuta instituțiile de consum cultural din România să-și îmbunătățească numărul declarat de cititor activi.

Comentarii

Postări populare