Români, percepţii UE, situaţie economică, locuri de muncă şi infracţionalitate



Eurobarometru nr. 80, toamnă 2013, 15+, TNS, F2F (PAPI+CAPI în funcţie de regiune), eşantion probabilistic multi-stadial (NUTS2), N=27829 interviuri (EU28), eroare de +/- 3.1 pentru celulă de analiză =1000 calculată la un nivel de încredere de 95%.

Care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă UE în prezent? În ceea ce priveşte situaţia economică, lipsa locurilor de muncă şi finanţele publice se regăseşte un consens în toate cele 28 de state ocupând primele poziţii chiar dacă acestea nu au neaparat un grad de comparabilitate eficientă (spre exemplu belgienii declară într-o proporţie mai mare decât românii ca fiind o problemă situaţia economică).

Totuşi se desprind câteva particularităţi: italienii au probleme cu taxele (21%), cei din Malta, Bulgaria(poate cu emigrarea) şi Anglia au o problemă cu imigranţii (MT 40%, BG 27%, UK 23%) iar pentru români particularitatea este reprezentată de infracţionalitate, cel puţin la nivel de percepţie. 1 din 5 concetăţeni au indicat infracţionalitatea ca fiind o problemă cu care se confruntă EU (nu România) după situaţia economică (41%) şi şomajul ridicat (26%).


Tabel 1. What do you think are the two most important issues facing the EU at the moment? (EB 80)

Dacă tot sunt alegeri europarlamentare cum am putea să-i ajutăm pe politicieni să interpreteze aceşti indicatori pentru a-şi adapta discursul public? La prima vedere particularităţile existente par a fi proiecţii autohtone şi nu neaparat o viziune asupra identităţii europene.

Pentru a studia raportul integral click pe Eurobarometru 80 
Sursă foto: Wikimedia

Comentarii

Postări populare