Puterea şi iluzia apropierii



Un nou studiu sugerează că oamenii puternici se simt mai apropiaţi de ceilalţi chiar dacă sentimentul nu este întodeauna împărtăşit. O poziţie de autoritate poate fi un loc izolat  însă persoanele puternice o resimt diferit.

În prezent există două mari teorii ale puterii. Prima teorie cu influenţe behavioriste descrie persoanele puternice ca indivizi cu un nivel ridicat de agresivitate, aventurieri ce îşi asumă riscuri şi au tendinţa de a presupune că ceilalţi le împărtăşesc ţelurile. A doua teorie, a distanţei sociale, sugerează că indivizii cu un nivel ridicat de putere tind să se simtă mai distanţi de ceilalţi şi au o viziune abstractă asupra lor.

Puterea a fost măsurată printr-o serie de întrebări ce vizau controlul în viaţa participanţilor, influenţa lor asupra celorlalţi dar şi nivelul de apropiere dintre ei şi diferite persoane din viaţa lor: prieteni, vecini, şefi, părinţi etc.

Rezultatele studiului au indicat: cu cât un individ se percepe mai puternic cu atât se simte mai apropiat de ceilalţi. De altfel, datorită iluziei apropierii aceste persoane au o anxietate mai scăzută când vine vorba de judecata celorlalţi deoarece se simt similare cu cei care îi judecă.

Influenţa pe care această iluzie a apropierii o are asupra celorlalţi poate avea implicaţii nu numai asupra relaţiei dintre doi indivizi ci şi asupra modului în care opiniile, acţiunile şi credinţele personale ale unei persoane pot fi considerate valide şi justificabile de către aceasta prin iluzia împărtăşirii unui scop comun cu ceilalţi.

Sursa: Livescience

Comentarii

Postări populare