Îngerii există, diavolul mai puţin (studiu sociologic Ires)





82% din populaţia României cred că îngerii există, în timp ce doar  54%  în diavol.
Studiu Ires: naţional reprezentativ, CATI, eşantion probabilistic muliti stratificat, N=1370, 18+, 5-7 august 2013, eroare +/- 2.7
Raportul integral poate fi consultat aici: raport.

Fără intenţia de a porni o dezbatere teologică privind opiniile exprimate în cadrul unui sondaj de opinie, aceste rezultate oferă posibilitatea de a formula cel puţin câteva ipoteze interesante de urmărit, mai ales dacă se vor regăsi în următoarele cercetări, lucrări de licenţă, dizertaţie şi de ce nu de doctorat.

Percepţia existenţei unor factori pozitivi de tipul îngeri poate reda expresia unei forme de adaptare socială. Un spaţiu virtual de modelare şi interpretare al simbolurilor care ne ghidează către anumite principii. Acest loc de joacă, unde expresiile simbolurilor sunt acceptate mai mult sau mai puţin tacit are nevoie de o motivaţie, de un ghid de instrucţii prin care indivizii aderă la o cauză nobilă: comunitatea. Între factori motivaţionali de tipul întrajutorare înaripată şi personaje costumate în roşu înfuriate de abaterile cetăţenilor aparent alegem prima opţiune. Aceeaşi tendinţă putem observa şi la dihotomia rai/iad (conform aceluiaşi studiu 76% cred în rai şi 61% în iad). Diferenţa de 15% între cele două lumi simbolice chiar dacă la prima citire nu exprimă un spaţiu foarte extins, totuşi exprimă o tendinţă. Această tendinţă denotă într-o anumită măsură capacitatea noastră de a accepta într-o proporţie mai mare factori motivaţionali de tipul recompense în detrimentul celor care implică sancţiuni directe. 

Comentarii

Postări populare