Emoţia - mai credibilă decât informaţia


Modul de exprimare a unei informaţii este de multe ori mai importantă decât informaţia însăşi iar acest aspect poate afecta atât credibilitatea unei persoane cât şi receptarea informaţiei pe care doreşte să o transmită. În diferite contexte sociale criteriile pe care indivizii se bazează pentru a le acorda încredere interlocutorilor sunt departe de a fi valide.

În cadrul unui studiu psihologic experimental doi copiii actori au interpretat rolul unor victime într-o investigaţie a poliţiei. Aceştia au fost întrebaţi de către agenţii de poliţie cum au fost agresaţi de către colegii de şcoală mai mari. Interviurile copiilor au fost înregistrate în două versiuni: în prima versiune copiii îşi prezentau povestea aparent neutru iar în cea de-a doua arătau semne vizibile de stres, oftând şi ezitând să răspundă poliţiei. Aceste înregistrări au fost prezentate ulterior pentru evaluarea credibilităţii unor studenţi de drept.

Rezultatele au indicat că deşii informaţiile din ambele versiuni erau identice, copii erau percepuţi ca fiind mai credibili şi oneşti atunci când reacţionau emoţional în comparaţie cu maniera neutră de expunere. Motivul pentru aceste diferenţe poate fi descris de o viziune stereotipă asupra copiilor în calitate de victime: aşteptarea unui comportament emoţional.

Implicaţiile acestor rezultate sunt importante ţinând cont de faptul că uneori în sala de judecată dar şi în alte contexte problematice dovezile pot lipsi iar singura sursă de informare este discursul unei persoane. Credibilitatea unei declaraţii ar trebui să fie congruentă cu aspectul informaţional al acesteia şi nu cu maniera în care este expusă.

Pentru mai multe informaţii accesaţi: Medicalnewstoday
Sursă foto:  Gypsy heart and soul

Comentarii

Postări populare