Domnului Andrei Pleşu: Mita nu este o acţiune morală de normalizare a unei profesii!


“[…]până să-i judecăm pe medici, trebuie să le creăm un statut de normalitate. Câtă vreme noi nu suntem în stare să creăm medicului un statut de normalitate financiară, profesională, socială, degeaba îi tot hărţuimei încearcă să-şi rezolve singuri deficienţele de statut public. N-au ce face – trebuie să supravieţuiască, au nevoile lor, au o meserie extrem de riscantă în care răspunderea faţă de pacient e o chestie de viaţă şi de moarte şi merită din plin un tratament, aş îndrăzni să spun, special.” (Andrei Pleşu, viaţa-medicală.ro, 2013)

În data de 23 decembrie 2013 în cadrul unui articol intitulat „Andrei Pleşu despre medici publicat pe site-ul viata medicala (accesat în data de 29 decembrie ora 16) domnia sa sugera într-un mod indirect să acceptăm statutul buzunarului deschis cu sau fără intenţie al unui cadru medical (în special medici după referinţa sa) prin acceptarea sofismului anterior.


Stimaţi cititori, vă invit la o analiză de conţinut asupra discursului dumnealui asupra termenilor logici cheie enunţati. În primul rând plec de la premisa că o persoană cu tente intelectuale în momentul în care îşi calibrează argumentele (fie ele si emoţionale) are nevoie de a se raporta la un instrument, la o scală de valori asupra „normalităţii” altor roluri din societatea contemporană. Statutul de normalitate nu are posibilitatea de a fi gradat, comparat decât prin prisma unei ierarhii sociale acceptate şi promovate de măcar o parte din indivizii care o formează. Aşadar vă readuc aminte că în cadrul medicilor majoritatea nu fac operaţii pe creier şi nu salvează vieţi în fiecare secundă. O parte considerabilă din aceştia aparţin sistemului de medicină de familie (program de câteva ore, 2-3 mii de pacienţi în listă, din care doar 10-15% accesează în mod direct serviciul de consultaţie etc.) care, cu tot respectul pentru activităţile dumnealor, în majoritatea timpului prestează activităţi birocratice de secretariat (eliberează reţete pentru diferite afecţiuni şi trimit la medicul specialist) contra unui venit mediu de 2000-3000 de euro în funcţie de numărul de pacienţi incluşi în listă. Din aceşti bani ei trebuie să includă cheltuielile de personal şi de menţinere a spaţiului în care îşi manifestă activitatea. După ce aproximaţi venitul vă rog să vă adresaţi întrebarea dacă acest venit este sau nu o formă de respect faţă de această profesie ţinând cont de venitul net naţional (undeva pe la 1700 Ron oficial, +aproximativ 200-300 de ron nefiscalizaţi per capita). Totodată vă rog să calculaţi riscurile profesionale în comparaţie şi cu alte categorii sociale (pompieri, jandarmi, poliţişti, etc.).

Nu-mi amintesc ca un grup de medici să ridice problema corupţiei din spitale. Exista şi posibilitatea ca acest lucru să nu se fi întâmplat datorită unui orgoliu profesional mai uşor sau nu de înţeles. Dacă ei sunt în măsură să-şi rezolve singuri problemele, probabil că nu, probabil că au nevoie de susţinerea comunităţii, fie ea prin intermediul politic sau la un simplu nivel de opinie.

Nu-mi aduc aminte anul acesta câte cazuri de malpraxis au fost soluţionate de Colegiul Medicilor pentru zecile, sutele, miile de situaţii inumane în care anumiţi medici au terorizat vieţile unor pacienţi. Chiar dacă acest aspect reprezintă poate doar o mică parte şi în niciun caz un comportament generalizat în cadrul acestei profesii, este de neînţeles cum soluţiile adoptate au plecat de la premisa de autoapărare a profesiei şi nu a obiectului profesiei: viaţa, sănătatea unui individ.

Nevoile unui medic sunt aceleaşi ca nevoile oricărui individ în funcţie de obiectivele trasate şi a capacităţii sale de a răspunde nevoilor comunităţii sale. Statutul special pe care îl putem oferi este cel de a fi om, de a împărţi aceleaşi valori morale şi culturale, oricât de liberală ar fi sau nu o societate.

Există totuşi cazuri tragice în momentul în care elitele tinere ale medicinei care se specializează au un venit la limita existenţei (atât fizice cât şi psihice). Dar venitul lor scăzut reprezintă acelaşi indicator de sărăcie şi neputinţă pentru toate elitele intelectuale ce aparţin şi altor profesii (chimie, filosofie, psihologie, sociologie, muzică, pictură, pedagogie, etc...) care au acelaşi „rang social” în raport cu realizările lor.

Domnule Andrei Pleşu, vă rog să-mi oferiţi un singur exemplu de categorie socială pe care o putem desemna ca fiind împlinită din punct de vedere economic, social, profesional în raport cu abilităţile, riscurile şi responsabilităţile asumate.

Domnule Andrei Pleşu, mita nu este o formă morală de a accepta şi promova incapacitatea unei comunităţi de a-şi distribui resursele într-un mod echitabil.

Comentarii

  1. Intodeauna am considerat fascinant modul in care cei din afara sistemului medical si persoanele care nu au venit in contact strans cu aceasta vad problema "platilor informale" cum le spun cei care privesc cu indulgenta fenomenul sau a "spagii"/ "mitei" cum e denumita de cei mai intransigenti dintre noi. Imi pare ca ambele puncte de vedere rateaza complet realitatea.

    Actul prin care pacientul ofera medicului o suma de bani nu este guvernat de principii morale, consideratiunii judiciare, idei de reechilibrare sociala sau de statut public.... nici vorba.
    Pacientul ofera bani medicului de frica. Frica de moarte, in speta. Calculele pacientului cu apendicita, pe masa rece de operatie in asteptarea anestezistului sunt simple. Voi fi operat de un chirurg care face 3 apendicectomii pe zi, 20 de zile pe luna. In total 60 bucati. SI este platit pentru asta cu 3000 lei (caz fericit). Asta inseamna 50 de lei pentru o apendicita. 3 pachete de tigari. Poate ca daca ii dau ceva in plus va fi mai atent cu mine. Poate ca sansele mele cresc daca omul are ceva in plus de lamine. Poate ca ies din randul celor 60 de burti pe care le va inciza luna asta si devin deosebit pentru el. Asa ca dau ceva. Nu ma gandesc ca e ilegal, ca e amoral, ca daca ia bani astia e o jigodie morala, ca tara il plateste prost, ca eu platesc asigurari cu vagonul, ca am drepturi.... Dau ca sa ma vindec, sa traiesc sa fiu bine sa mi cresc copii...
    Ceea ce este de facut pentru ca mizeria asta sa inceteze este ca pacientul sa nu mai creada ca viata lui depinde de cat da spaga. Nu trebuie sa platim chirurgul sau medicul cu 12000 de lei pentru ca "are un statut social aparte" si nici pentru "si a tocit coatele pe bancile scolii"... Trebuie sa l platim bine deoarece consecintele actiunilor sale sunt grave. Atat a actiunilor corecte cat si a celor gresite.
    Platim un judecator cu 8000 de lei. Si tot ce poate sa faca e sa l trimita pe unu vreo 4 ani dupa gratii. Sau sa nu l trimita. Platim un chirurg cu 3000 de lei. Si ne poate salva sau ucide in 5 minute.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca triplezi venitul unei persoane nu-i triplezi si abilitatile sau cunostintele profesionale.

    Iar frica o are si medicul, chiar si cel care conditioneaza actul medical resimte o presiune de fiecare data cand se simte in pericol, macar legal, daca nu moral si umanitar.

    Statutul special al mitei medicale poate si trebuie diminuat prin expunerea si nominalizarea situatiilor neconventionale, prin refuzul de a mai plati servicii deja platite sau asigurate si nu in ultimul rand prin aprecierea profesiei in momentul in care un cadru medical (si nu numai) presteaza servicii medicale de calitate

    RăspundețiȘtergere
  3. 1.Calculele dumnevoastra sunt inexacte. Un medic de familie are un venit net de doua ori mai mare decat media dupa 6ani de facultate+ 4 ani specializare+ minim 5 ani de practica a medicinei pentru a ajunge sa aiba 2000 de pacienti pe lista.
    2. Daca dvs considerati medicina primara birocratica, sa nu va mirati ca medicii buni pleaca in Franta sau Germania, unde medicii de familie sunt foarte respectati
    3. Sa nu va mirati, de asemenea, ca banii asiguratilor sunt prost folositi, cheltuiti pentru tratarea in spital a unor afectiuni care intarile normale sunt tratate cu mare succes de generalist.
    4. Va place sau nu, nu e normal ca functionarul de la ghiseul bancii sa aiba la 20 de ani mai mult decat medicul la 30.
    In esenta, argumentul dumneavoastra este sofistic, nu al domnului Plesu.
    Domnul Plesu a spus ca argumentul mitei este folosit mentru a mentine o situatie anormala. Dumnevoastră spuneti ca primul pas e sa nu mai oferim mita (fara a mari salariile). Rezultatul e previzibil: exodul masiv al medicilor care nu vor sa ia mita spre tarile care asigura totusi un "statut special" medicului. Din ce in ce mai putine interventii medicale vor putea fi facute in Romania, iar dumneavoastra veti da mita functionarilor din minister pentru dreptul de tratament in strainatate. nu e nici macar eficient economic, darmite moral.
    Cand va hotarati sa admiteti ca e profund anormal ca Elvetia sa dirijeze 22% din taxe spre servicii de sanatate si Romania 2%, mai vorbim si despre morala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Doctor Dan Ghenea,

      In primul rand va multumesc pentru comentariul dumneavoastra. Sunt sigur ca acest subiect poate provoca largi dezbateri.
      Primul pas in a rezolva si identifica o problema este de a o dezbate. Asadar va apreciez efortul de a va exprima si de a va apara profesia.

      Va rog sa-mi permiteti sa va raspund punctual:

      1. Datele luate in considerare provin de la casa de asigurari si ministerul sanatatii. Daca aveti alte date oficiale va rog sa le prezentati. Nu doar medicii trec printr-un proces de formare continua. Toate paradigmele stiintifice au aceste programe iar venitul raportat in acest moment pentru fiecare doctor (in stiinte - economie, filosofie, medicina, sociologie, etc.) sunt mai scazute in comparativ cu medicina primara. Plec de la premisa ca din punct de vedere profesional si intelectual toate stiintele au contributia lor in ordinea si dezvoltarea unei societati. Asadar va rog sa luati in calcul si acest rationament.

      2. Medicina primara este birocratica in cea mai mare parte. Puteti face o analiza statistica asupra retetelor eliberate si a afectiunilor mentionate de catre medicii de familie. Orgoliul profesional nu trebuie sa subjuge ratiunea din motive emotionale. Consider ca medicii buni in primul rand dau dovada de caracter, umanitate, principii coerente prin care isi exercita su exprima profesia. Statul investeste si a investit pentru fiecare medic resurse enorme (in special cele care au avut legatura cu formarea profesionala si academica a unui medic). Acest drept al educatiei consider ca implica si un bun simt din partea persoanelor care au beneficiat de aceste resurse prin a oferi ceva in schimb comunitatii.

      3. Consider ca aveti dreptate. Este dificil in acest moment de a urmari traseul banilor din asigurare si modul in care sunt gestionati. Dar aici pare a fi o problema interna profesionala care poate fi rezolvata doar daca cei din sistem isi doresc acest lucru si bineinteles daca au putin curaj.

      4. Va rog sa va documentati asupra veniturilor celor care lucreaza in banci la nivelul inferior de suport clienti sau functionari cum i-ati mentionat dumneavoastra. Venitul lor la inceputul carierei profesionale nu atinge venitul mediu si este sub al unui medic rezident (calculand toate formele de venit de care beneficiaza).

      Primul pas este ca sa nu mai platim servicii deja platite si sa nu cotizam buzunarele unor medici corupti. Nu afirm ca toti medicii sunt corupti sau ca toti sustin acest mecanism. Probabil ca nu sunt majoritari. A mari sau nu salariile nu au vreo corelatie cu a oferi sau nu mita. Medicii sunt importanti, dar nu sunt cei mai importanti. Nicio profesie nu-si poate revendica rolul de profesie suprema. Vreau sa cred ca un medic are capacitatea rationala si morala de a nu conditiona un serviciu medical in functie de mita pe care o primeste sau daca le maresc sau nu salariile. Cei care nu au aceasta capacitate consider ca nu au ce cauta in sistem.

      Statul ofera sistemului medical si alte resurse prin casa de asigurari. Daca faceti un calcul veti constata ca sunt mult mai multi bani oferiti sistemului medical decat oricarui alt sistem. Va rog sa nu scoateti din context acest lucru.

      Nu afirm ca sistemul medical functioneaza in prezent intr-un mod corect, coerent si meritocratic. Dar mita nu este o solutie si trebuie separata profesional. Iar cei care cer si ofera mita au dreptul la un proces penal corect si interzicerea exercitarii profesiei.

      Astfel incat va rog sa promovati acelasi mesaj si catre colegii dvs. medici care s-au abatut de la norme: Suficient cu mita. Limita suportabilitatii acestor fenomene a fost de mult timp depasita. Pentru fiecare medic care isi incalca atat profesional cat si moral obligatiile sunt necesare sesizari catre organele competente pentru a ancheta si pedepsi (daca este cazul) in functie de gravitatea faptelor.

      Ștergere
  4. Daca imi amintesc eu corect, este la fel de penala darea de mita. As vrea sa vad si eu procurorul care, dupa ce a arestat un medic, aresteaza si vreo 10 cetateni care i-au dat mita.
    Doar medicului i se aplica legea?
    Si inca un lucru: vreti sa incepeti dumneavoastra? Sa dati un exemplu? Sa spuneti eu am dat mita doctorului X, sau mama a dat mita doctorului Y.
    Altminteri, scena e clasica: atunci cand serviciile sunt insuficiente fata de cerere apare posibilitatea coruptiei; dar intrebarea e:nu e la fel de vinovat cel care vrea sa obtina un serviciu sarind peste lista de asteptare ca si cel care ii accepta "cadoul" in schimbul "favorului"?
    Oricum subiectul articolului dvs mi s-a parut a fi comentarea opiniei domnului Plesu. Si, pe scurt, tema principala era : sa ridicam piatra atunci cand vom fi asigurat conditii normale. Dvs pareti ca nu sunteti de acord nici ca salariile sunt mici, nici ca nu exista fonduri suficiente pentru a asigura ceea ce politicienii ne promit pe hartie.
    O sa va dau un exemplu de morala la firul ierbii: esti medic de garda, spitalul nu are medicamente de doua luni si iti vine o circulara de la ministru (care stie prea bine situatia) ca vei suporta rigorile legii daca trimiti pacientul sa-si cumpere medicamente.
    Puteti vedea zilnic apeluri umanitare in care se spune ca 1. operatia nu se poate face in Romania si 2. costa zeci de mii de euro. Stiti cat primeste medicul (care uneori e chiar roman!)? Va las sa ghiciti de ce nu se poate face operatia in Romania si nu e nevoie sa ghiciti ce va alege un medic intre 50 de euro pe zi Romania si 5000 de euro pentru o interventie intr-o tara europeana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate domn,

      Ma bucur ca acest subiect va intriga. Imi doresc ca acest text sa intrige in aceeasi maniera fiecare cititor care a interactionat sau nu cu sistemul medical (cam 2 din 3 romani) si care a contribuit direct sau indirect la resursele CAS.

      In ceea ce priveste faptele penale. Nimeni nu cred ca isi imagineaza sute de medici incatusati si plimbati de la Rahova la Jilava. Exista pedepse complementare, precum interzicerea dreptului de a profesa (oriunde) un serviciu medical. Dorinta nu este de a agresa cadrele medicale ci doar de la atrage atentia ca este suficient si ca astfel de situatii sunt inacceptabile si ca pot avea repercursiuni asupra propriei activitati. Cel care este in pozitia de autoritate in termeni juridici are un grad ridicat de vinovatie mai ales daca conditioneaza serviciul respectiv.

      Sunt multiple variabile prin care putem incrimina sau nu coruptia in toate formele sale si in toate institutiile in care se formeaza in functie de perspectiva fiecaruia. Dar niciodata nu o vom putea cataloga ca fiind onesta, meritocratica, morala, profesionala etc. Este inacceptabila situatia in care o persoana intr-o functie de autoritate iti conditioneaza existenta, fie ea si intr-o relatie de medic-pacient. Asadar va rog sa nu o considerati o reactie emotionala si grobiana de a ridica piatra.

      Coruptia nu este o solutie, nici macar de moment, pentru ca denatureaza individul, il demoralizeaza si il plaseaza intr-o sfera de marginalizare a societatii.

      Veniturile sunt mici, dar sunt mici pentru toate categoriile sociale implicate in societatea romaneasca. Bani in sistemul medical exista, a 10 parte din fiecare salariu ajunge la CAS. Sunt 4.5 milioane de romani care lucreaza cu norma intreaga plus banii de la bugetul de stat. In momentul in care cadrele medicale se vor organiza si nu vor mai accepta achizitionarea unor echipamente fantoma de milioane de euro care nu au nicio functionalitate atunci probabil va exista presiunea necesara de a distribui resursele intr-un mod echitabil.

      In ceea ce priveste exemplul pe care l-ati oferit la firul ierbii va rog sa luati in considerare ca exista o conducere a spitalului care are in responsabilitate acest lucru. Conducerea fara sustinerea cadrelor medicale nu poate functiona. Daca 10 medici din 15 dintr-un spital spun ca organizarea nu ofera posibilitatea unor servicii decente atunci cu siguranta va exista o sustinere pentru o schimbare (cazul singular de la Ploiesti) Dupa ce cotizezi sute de milioane sistemului este absolut lipsit de orice bun simt sa i se ceara contribuabilului sa-si cumpere 2 antibiotice si o aspirina.

      In orice profesie liberala diferentele de venituri incep de la x 7, 8, 9, 10 in comparatie cu alte state UE dar asta nu inseamna ca trebuie sa emigram in masa. Profesiile implica si o loialitate, atat cat este posibila, fata de comunitatea pe care o reprezinta. Fara suportul acelei comunitati un individ sau altul nu ar fi avut posibilitatea de a profesa si de a visa mercantil zerouri.

      Din punctul meu de vedere domnul Plesu a gresit exprimandu-si opinia favorizand un comportament anti-profesional, lipsit de etica si ilegitim.

      Rog cititorii cu aceasta ocazie sa sesize orice tentativa de coruptie, atat din partea unui cadru medical cat si din partea oricarui functionar, indiferent ca actioneaza in mediul privat sau cel de stat. Orice sesizare facuta acum va avea un efect sigur asupra comportamentelor pe care dorim sa le promovam in viitor pentru generatia noastra cat si pentru cele care vor urma.

      Daca doriti se pot organiza dezbateri sau "focus-grupuri" cu medici si pacienti astfel incat dezbaterea sa aibe un rezultat mai eficient. Poate astfel vom diminua pe viitor fenomenul coruptiei si totodata vom normaliza relatia pacient-cadru medical.

      Ștergere
  5. Fapta celui care ofera mita (si indraznesc sa spun ca in majoritatea situatiilor nu medicul o solicita) este penala. Daca sunteti convins ca asta e prima masura (snctionarea fara ezitari a darii si luarii de mita), haideti sa o facem corect, conform legii. Si atunci discutia despre coruptie va trebui sa nu se mai opreasca la corupti, ci sa ii includa si pe corupatori. Va invit sa ii denuntati pe toti cunoscutii care v-au spus ca au oferit "cadouri" medicilor.
    Si am mai sesizat o nuanta in ultimul dumneavoastra comentariu - ideea nu de a aplica legea, fara abateri, ci de a da cateva "exemple", ceea ce e cel mai gaunos mod de a face "justitie".

    RăspundețiȘtergere
  6. Stimate domn,

    V-am explicat in comentariul anterior principiul legalitatii si principiul vinovatiei. Puteti studia atat codul penal cat si codul de procedura care vor atesta acest lucru.

    Prima masura este dezbaterea si constientizarea atat a pacientilor cat si a cadrelor medicale ca nu actioneaza intr-un mod corect si ca actiunile lor pot si vor avea consecinte atat pe plan profesional cat si cel personal.

    Consider ca in acest moment sesizarile reprezinta un instrument bun de comunicare si de corectare intr-o anumita masura a comportamentelor de coruptie din orice domeniu.

    Va rog sa analizati cu atentie toate argumentele prezentate in decursul acestor mesaje si pentru un moment sa iesiti din rolul pe care doriti sa-l aparati pentru a va putea faca o opinie de ansamblu.

    Sistemul nu trebuie analizat dintr-o perspectiva emotionala. Cei care l-au condus si cei care au acceptat din ratiuni obscure aceasta conducere sunt responsabili de situatia prezenta.

    Fiecare agent implicat intr-o relatie de coruptie are rolul, responsabilitatea si vinovatia sa. Totusi imi vine greu sa-mi imaginez ca un medic o va interpreta pe Doamna Maria de 50-60 de ani ca fiind o corupatoare pentru ca ea stia din practica si istoricul cabinetului/spitalului respectiv ca daca nu ofera 50-100 de ron pentru o interventie minora atitudinea anumitor cadre medicale va fi total diferita si va risca complicatii grave asupra starii sale de sanatate. Chiar nu inteleg la ce v-ati referit la aceasta stare de corupere din partea pacientilor. Probabil exista cateva situatii exceptionale, dar sper ca a fost doar o scapare din partea dvs. si nu un rationament.

    Va rog si pe dumneavoastra in calitate de medic sa promovati acelasi mesaj anticoruptie si totodata de a nu conditiona actul medical.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare